ПОЗ-ДРАВ-ЛЯ-ЕМ!!!

2 июня 2016

  Юбилей кинорежиссера-постановщика, сценариста, профессора, заслуженного деятеля искусств и народного артиста Украина - Лупия Ярослава Васильевича, 70 лет | Одесская киностудия

Обычно в преддверии знаменательных кинематографических дат и юбилеев непременно звучат приветственные слова от Ярослава Лупия: ведь именно он - многолетний и признанный лидер одесских мастеров экрана, известнейший кинорежиссер, народный артист Украины…

Нынче Ярослав Васильевич сам принимает поздравления: 2 июня он отмечает свой 70-летний юбилей.

Конечно, будут и официальные поздравления, и приветственные адреса, и сполна заслуженные новые награды, и еще многое из того, что традиционно сопутствует подобным событиям.

А пока…

Дорогой Ярослав Васильевич!

От всех Ваших не только зрителей, не только коллег, но и, конечно же, от проверенных годами и десятилетиями верных друзей – примите по-летнему горячие и по-одесски открытые и искренние пожелания здоровья Вам и всему Вашему многочисленному славному семейству! И чтобы всегда, на долгие-долгие времена впредь, доброе настроение и творческое вдохновение сопутствовали Вам, и чтобы вновь и вновь в Вашей жизни происходило только самое хорошее, а если не самое хорошее – так самое лучшее!

От всей души поздравляем и обнимаем Вас крепко, дорогой наш юбиляр!

Лупій Ярослав Васильович,

кінорежисер-постановник, сценарист, професор.

Заслужений діяч мистецтв України (1980 р.)

Народний артист України (2004 р).

Лауреат Державної премії iм.М. Островського (1979)

Народився 2 червня 1946 р. у с. Новокам`янка, Жовківського р-ну, Львівської обл. У 1950 р. разом з репресованими батьками виселений на спецпоселення до п.Батурино, Томської обл (Росія). Після реабілітації у 1956 р. родина повернулася до України.

Закінчив кінорежисерський факультет Київського державного інституту ім.Карпенка–Карого (майстерня А.Й.Войтецького).

З 1971 р. - на Одеській кіностудії художніх фільмів, де зняв 12 художніх фільмів та повнометражний публіцистичний фільм «Люди з номерами». Є лауреатом, призером, дипломантом міжнародних та всесоюзних кінофестивалей в Празі, Торонто, Єревані, Таллінні, Душанбе, Москві та ін.

За час роботи на Одеській кіностудії обіймав посади художнього керівника об`єднання прокатних фільмів, директора кіностудії, художнього керівника та голови Правління творчого об'єднання «Благовість», неодноразово обирався головою Одеського відділення Національної Спілки кінематографістів України, був серед засновників і керівником кіностудії «Гал-фільм».

Нині профессор Я.В.Лупій навчає режисерів на кафедрі дизайну і кіно-телемистецтва Міжнародного гуманітарного університету. Є автором численних публікацій. Проводить активну громадську роботу в якості секретаря Національної Спілки кінематографістів України та голови Правління Одеського відділення НСКУ, є членом Українського фонду культури.

Головна тема творчості - послідовне дослідження знакових подій української історії, проблем духовності і національної ідентичності.

Тема нового сценарію Я.Лупія "Перший званий» - прийняття християнства в Україні-Русі.

Фільмографія:

  • «Любі мої» 1976 р.,
  • «Ми разом, мамо» 1977 р.,
  • «Хліб мого дитинства» 1978 р.,
  • «Багряні береги» 1979 р.,
  • «Сто радощів або Книга Великого Відкриття» 1981 р.,
  • «І знову все повториться…» 1983 р.,
  • «Данило князь Галицький» 1986 р.,
  • «Поза межами болю» 1990 р.,
  • «Люди з номерами» 1991 р.,
  • «Партитура на могильному камені» 1993 р.,
  • «Секретний ешелон» 1995 р.,
  • «Akeldama. На полі крові» 2000 р.,
  • «S.H. Секондхенд» 2005 р.

  

«Мы вместе, мама», 1976

 

«Хлеб детства моего», 1977

 

«Сто радостей, или Книга великих открытий», 1981

 

«И повторится всё», 1984

 

«ДАНИИЛ — КНЯЗЬ ГАЛИЦКИЙ», 1987


Share/Save/Bookmark
Печать PDF

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить


«Место встречи изменить нельзя», 1979

Лента кино-новостей

Связаться с нами

Украина, Одесса
Одесская киностудия
Французский бульвар, 33
Тел: +38 (048) 725-03-09
Тел/Факс: +38 (0482) 33-95-29
Музей кино: +38 (0482) 33-95-38
E-mail: odessakino@mail.ru